Hårmineralanalys – Vad är det?

 

HÅRMINERALANALYS – VAD ÄR DET?

Resultatet från analysen ger en bild av kroppens invärtes miljö samt ger råd om kost och skräddarsytt kosttillskottsprogram. Med hjälp av denna information kan vi få veta en hel del om ämnesomsättningen, näringsmässig status, hormonobalanser och tungmetaller.

Man skulle kunna tro att en hårmineralanalys (HMA) är en analys som berättar sanningen om din hårkvalitét. Så är det inte, istället får du reda på kroppens närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. I USA säger man ”Hair mineral tissue analysis”, vilket kanske ger en tydligare beskrivning av analysen. Det är en analys som med mycket exakta metoder mäter halten av mineraler i hårvävnaden.

Hår innehåller alla typer av mineraler som finns i kroppen. Det återspeglar också hur stor mängd av dessa element som finns i kroppsvävnaden.

Resultatet från analysen ger en bild av kroppens invärtes miljö. Med hjälp av denna information kan vi få veta en hel del om bland annat ämnesomsättningen. Med en analys går bland annat att se insulinkänslighet, hur påverkad kroppen är av stress och hur snabbt eller långsamt energi omsätts. Här ser man kroppens näringsmässiga status och kan även se hur effektivt den arbetar med olika näringsämnen.

Trace Elements, Inc (TEI), som är laboratoriet som gör hårmineralanalyserna, har en enorm databas som bygger på erfarenhet från flera miljoner analyser. Med hjälp av den har de skapat ett unikt system för att tyda resultatet av håranalyser. Resultatet redogörs detaljerat i en personlig analysrapport som visar på mineralstatus, förekomst av tungmetaller och metabolisk typ.