Välj en sida

Forskning visar att det går att mäta D-vitaminnivåer i håret. Den nya metoden kommer att förbättra möjligheterna att upptäcka brist genom att man kan fånga upp hur en persons D-vitaminstatus varit över längre tid. Ett blodprov på sommaren, när nivåerna hos många av oss är som högst, kan ge fel bild av en persons totala D-vitaminstatus och ett hårprov visar istället hur nivåerna sett ut över hela året.

D-vitamin som egentligen är ett prohormon, är ett viktigt näringsämne och minskade nivåer ökar risken för depression, hjärt-kärlsjukdom, autoimmunitet och mycket annat. Brittiska forskare har nu gjort en studie som visar att det ger pålitliga resultat att mäta D-vitamin i håret. För tillfället mäter vi D-vitamin genom ett blodprov och det kan ge en bild av hur nivåerna av ämnet är precis just nu i kroppen. Med håret som långsamt växer ut och lagrar in vitaminet kan vi få veta hur status har sett ut över längre tid. Nivåerna varierar naturligt, särskilt på våra breddgrader där vi kan bilda D-vitamin med hjälp av solen endast på sommaren. Enligt forskarna är det inte ovanligt att ha tillräckligt med D-vitamin på sommaren och sedan ha väldigt låga nivåer på vintern och våren innan solens strålar träffar oss på rätt sätt.

En av studiens författare, Associate Professor in Epidemiology, Trinity College Dublin, Lina Zgaga, nämner att D-vitaminstatus nu går att mäta flera år tillbaka. D-vitamin har som bekant många viktiga funktioner i vår kropp och nivåerna på lång sikt är något som kan spela roll för till exempel utvecklingen av exempelvis autoimmuna sjukdomar och benskörhet.

Läs hela artikeln på Alpha Plus hemsida. Läs mer här